De aanleiding
Ga je een verandering doormaken in je werk en kun je hierbij hulp gebruiken? De informatie hieronder helpt je om te zien of coaching jou zou kunnen helpen. Aan de basis ligt de verandering die je gaat doormaken in je werk. De aanleiding hiertoe kan divers zijn; je functie verandert zodanig dat er nieuwe competenties en vaardigheden ontwikkeld moeten worden. Of je bent zelf de aanleiding als je gaat reintegreren na ziekte. Er breekt een tijd aan waarin je van A naar B gaat.

marleen_1

Je kunt bij mij terecht voor begeleiding. Naast de haptotherapie werk ik met veel plezier als coach.

Leren
Het leermodel van onbewust onbekwaam naar onbewust bekwaam laat zien waar in de coaching aan gewerkt wordt, namelijk de bewustwording van het eigen gedrag en patronen, en aan het ontwikkelen van bekwaamheid voor de functie.

marleen_2

Als je een taak nog nooit gedaan hebt kijk je er waarschijnlijk neutraal naar, je bent onbewust onbekwaam. Als je start met de taken kom je erachter wat er allemaal bij komt kijken en hoeveel oefening er nodig is. Soms heb je het idee dat het nooit gaat lukken. Je bent dan bewust onbekwaam. Dat is meestal een onprettig gevoel. Langzamerhand gaat het je steeds beter af en krijg je meer zelfvertrouwen. Je bent dan bewust bekwaam. Dat is een prettig gevoel. Tenslotte na heel veel oefenen lijken de dingen als vanzelf te gaan. Je hebt je nieuwe taak geautomatiseerd. Je bent onbewust bekwaam. Dit geeft een comfortabel en prettig gevoel. Het model kan helpen begrijpen in welke leerfase je je bevindt en waarom het soms moeilijk is.

Intake
De intakefase duurt doorgaans twee bijeenkomsten. In deze fase wordt duidelijk waar je staat in je persoonlijke ontwikkeling en in het bedrijf waar je werkt. Jouw sociale interactie, het omgaan met risico’s, je probleemoplossend vermogen en stijl van leidinggeven; dit alles leidt tot gedrag en dat wordt geïnventariseerd. Voorts komen aan bod wat je wilt veranderen, de doelen die je wilt stellen, de definitie van nieuw gedrag en competenties, en belemmerende factoren. De intake resulteert in een getekende overeenkomst waarin naast de leerdoelen en de werkwijze ook de taakverdeling, kosten en planning zijn opgenomen.

Coaching
Hoe lang het coachingstraject duurt hangt af van de opdracht, van hoe snel je leert en van de frequentie van de bijeenkomsten. De ervaring leert dat na zeven tot tien bijeenkomsten de begeleiding afgerond kan worden. Tijdens het proces ga je (weer) voelen wat voor jou belangrijk is en leer je (weer) ervaren hoe het is om je zelfverzekerd en krachtig te voelen en om van daaruit te handelen. We werken aan de bewustwording van bestaande patronen en aan de keuze van nieuw gedrag. Bij de coaching maak ik gebruik van gesprekken, oefeningen, rollenspelen, zelfobservaties en logboek. Er is aandacht voor belemmerende factoren, werken aan nieuwe vaardigheden, communicatie, leiderschapsstijl en zelfvertrouwen.

Contact
Neem gerust contact op om te overleggen of een coachingstraject voor jou passend is. Wil je een traject starten mede op initiatief en kosten van je werkgever? Vraag hiervoor dan een offerte aan. Desgewenst vindt afstemming met de werkgever plaats.