Haptonomische zwangerschapsbegeleiding

In de haptonomie gaan we ervan uit dat het kindje al voor de geboorte kan voelen en indrukken kan opdoen. Dat al tijdens de zwangerschap een basis gelegd wordt voor het leven na de geboorte. Daarom is het zo belangrijk tijdens de zwangerschap al een liefdevol contact te hebben met jullie kindje, en het te laten voelen dat het welkom is bij jullie.

De haptonomische zwangerschapsbegeleiding begint bij ongeveer 20 weken zwangerschap en is volledig afgestemd op jullie tweeën. De begeleiding vindt dus niet plaats in een groep. Jullie komen 5 keer voor de bevalling en 1 keer na de bevalling met jullie kindje.

De begeleiding is gericht op:

1. Het samen contact maken met jullie kindje
Jullie hoeven niet te wachten tot de geboorte met het wezenlijk contact maken met jullie kindje. Tijdens de begeleiding leren jullie met jullie handen contact te maken tussen vader, moeder en het kindje en leer je als het ware met het kind te spelen. Dit is steeds weer een bijzondere gebeurtenis. Naast dat dit heel fijn is legt het ook een belangrijke basis voor de hechting tussen het kindje en vader en moeder na de geboorte. Ook draagt het bij aan de intimiteit tussen vader en moeder. Jullie beleven samen intense momenten.

2. De praktische voorbereiding op de bevalling
Je leert wat voor jou een fijne manier is om je kindje te dragen. We oefenen samen verschillende bevallingshoudingen zodat je goed kunt kiezen wat bij jullie past. En er is ook aandacht voor het opvangen van weeën, het omgaan met pijn en het optimaal benutten van je eigen kracht.

3. De actieve rol van vader
Vader krijgt een actieve rol in de begeleiding. Hij leert hoe hij voelbaar aanwezig kan zijn voor het kindje door het affectief aanraken van de buik met aandacht en liefde. Hij heeft een belangrijke ondersteunende en coachende rol gedurende de zwangerschap en bij de bevalling. Jullie zullen ervaren dat de zwangerschap en de bevalling meer door jullie samen beleefd worden.

De ervaring leert dat haptonomische zwangerschapsbegeleiding bijdraagt aan meer zelfvertrouwen voor, tijdens en na de bevalling. Ook draagt het bij aan een hechtere band tussen vader en moeder.